Artikel i Aftonbladet

Yoga med hund!

Hunden, vet vi ju alla att det är människans bästa vän. Ofta berättar vi att vår hund hjälper oss i olika situationer, den finns där när vi är ledsna eller sjuka, oroliga eller stressade mm.
Då finns dom där vid vår sida. Men är vi människor hunden bästa vän?
Ibland eller väldigt ofta så tar de på sig av vårt elände och obalanser och det sätter sig i hunden så att de mår dåligt.

Dagen då vårt liv förändrades
I augusti 2015 omkom min då 18-åriga son Pontus i bilolycka.
Sorgen, smärtan i både kropp och själ var total. Hur skulle man kunna överleva detta? Kan man lära sig att leva igen eller ska man bara existera?
Några månader efter olyckan så sa vår läkare/psykolog att varför inte köpa en hund. Det är läkande för både kropp och själ.
Vi gjorde slag i saken och vi skaffade oss en hund. Och jag har lärt mig så mycket av honom.

Min första hund Mojje
Mojje har varit med oss från vintern samma år som vår son omkom, han har hjälpt oss oerhört mycket på vägen och jag kan säga att det är han som lärde oss att leva igen.
Min första hund någonsin.
Men Mojje blev halt som unghund, utan anledning. Såklart gick vi till veterinär men de hittade inget fel på honom.
Det var då jag sökte upp en djurkommunikatör för första gången i mitt liv.
En käftsmäll kan man lugnt säga! Vi hade en hund som var totalt överbelastad i sitt nervsystem för att han avlastade oss i vår börda och la det i sig istället. Hon sa att vi måste börja ta hand om oss så att inte Mojje skulle bli sjuk. Hon behandlade honom och plockade bort spänningar och obalanser. Resten var nu upp till oss att förändra.

På den vägen blev det. Jag gick kurser i djurkommunikation/energiavläsning och började lära mig att göra yoga.
Jag ville ju så gärna betala tillbaka till min hund för allt han har gjort för oss och även lära mig att möta mig själv. Och när jag började känna mig trygg i att kunna läsa av andras energier så ville jag starta upp yoga med hund.

Min andra hund Mino
Vi hämtade Mino i slutet av oktober 2021. Han kom till oss som hade blivit en trygg familj och som hade jobbat mycket med sig själva. Mycket bättre förutsättningar än vad Mojje fick.
Mino har en annan mentalitet och mycket tryggare i sig själv. Han är också högkänslig, precis som Mojje men han plockar inte upp andras obalanser som Mojje gör.
Så därför är det han som är med mig på yogan. Han har förmågan att kunna lugna ner ett helt rum och både människor och djur kan känna sig trygga.

Yogapassen
På mina yogapass med hund lär du dig att landa på din yogamatta, tillsammans med din hund som bara ligger bredvid dig. Alla pass är yinyoga där samtliga övningar är sittande eller liggande. Alla kan vara med och man gör övningarna efter sin förmåga.

På yogan tonar jag in på samtliga människors energier innan passet för att läsa av och känna efter var det finns spänningar och obalanser. Sedan läggs passet efter just den gruppens behov.
Du blickar inåt, lyssnar på din kropp och själ och möter upp spänningar och blockeringar som finns i din kropp och med hjälp av mig så löser vi upp dessa obalanser. Vi jobbar med din bindväv och meridianer som vi har i våra kroppar.
Ofta så försöker vi människor springa och fly ifrån våra problem. Men så småningom så hinner det i fatt oss. Det sätter sig då som olika spänningar i kroppen.

Hunden hänger liksom bara med. Alla hundar älskar när det blir lugna energier. Det är därför det är bra att göra yoga med hund, de kommer också i balans för att du som ägare blir lugnare och mer harmonisk med ett inre lugn.
Och om du som ägare är i balans så kommer också din hund att vara det. Då ökar kommunikationen och förståelsen mellan hund och förare.

Det är så många i vårt samhälle som är väldigt stressade och det påverkar våra djur mer än vad du tror. Jag ser ju skillnaden på hundarna som kommer vecka efter vecka hur lugna och harmoniska de har blivit. De längtar till yogan lika mycket som ägaren. Och om det är ett yogapass utan hund så brukar de bli väldigt sura att de inte får följa med. Ägarna kan intyga vilken skillnad det gör på hunden.

Detta har du ju såklart med dig när du ska på utställning, rallylydnad eller dylikt. Är du i balans när du går in i utställningsringen eller på banan så kommer också din hund att vara det.

Jag brukar säga till hundägare som frågar
-”min hund är så stressad och jag är så orolig när jag ska ställa hunden på bordet att den ska bita domaren Varför är den det?”
Då svarar jag –”titta dig i spegeln, vad ser du där? Är du stressad? Är det dina rädslor som går över till hunden så att den markerar när domaren ska kolla på tänderna?”
Svaret är enkelt. JA! Och kommer hunden att markera inför domaren? Svaret är också JA! För du har ju berättat via dina energier att domaren är läskig.
Har du dessutom en hund som är högkänslig (hög känslighet) så är det ännu viktigare att du är i balans.

Det är fantastiskt kul att få följa dem på yogamattan.
Ett exempel är en hund som har under många årstid haft problem med sin mage och ägaren har lagt åtskilliga tusen på undersökningar. En familj som då var i väldig obalans på olika plan. Numera är hunden frisk i magen och han älskar att komma in i lokalen.

Ett annat exempel är en hundägare som jag har fått följa på yogamattan. Jag säger bara wow! Vilken utveckling hon och hennes hundar har gjort. Det är en fröjd att få följa dem i utställningsringen och se deras kommunikation. De går in i en bubbla och samlar ihop sig innan det är dags. Inget kan störa dem för de har jobbat upp sig så bra så att störningar runt om existerar inte.

Ett tredje exempel är en kvinna som har varit hos mig med sin hund. Ägaren som är otroligt stressad, så även hunden. Första gången så stimmade hunden en bra stund och hann aldrig landa för ägaren höll sin hund hela tiden så att den inte skulle rusa fram till någon annan hund.
Andra gången hon kom så vart det likadant, jag bad henne även då att koppla hunden till elementet men nä, det var ju lite synd om hunden.
Efter 15 min gick jag fram till ägaren, tog hunden och satt fast honom i elementet och bad ägaren att strunta i honom och bara behålla sitt fokus. Vad tror ni hände med hunden?
Jo, lite vilsen att han inte fick mattes stressiga energier längre så la han sig ner och sov hela passet. Lugnt och stillsamt. Häftigt va?!

Att lära sig att landa och få sin vila och återhämtning kan ibland kännas svårt.
Ännu svårare om man är mycket uppe i huvet och analyserar och grubblar mycket. Då kan det vara skönt att hitta en plats där du kan känna en inre frid.
Det kan vara på en stubbe i skogen. Bara sitta och lyssna på vinden och fåglarna och koppla bort allt annat brus.
Eller kan det vara när du vet känslan att när du kommer till campingen med din husbil, där du bara sätter dig ner och njuter av nuet.
Denna goa känsla kan man sedan plocka fram när man känner sig stressad och när mycket som snurrar i huvudet. Just för att landa.

Jag bor i Hässleholm och på Hässleholmsgården hyr jag en mysig lokal där jag har mina yogapass.